Banosunnuntai!

  • 20171028_083326655_iOS
  • 20171029_141825776_iOS
  • 20171029_142150838_iOS
  • 20171029_150613323_iOS

Eilinen OlutExpo ja sen perään riekutut halloweenbileet jännitti aamulla olotilaa. Olin ottanut kuitenkin testiksi lauantaille lisäainevalmisteen, jota piti nauttia alkoholin kanssa estämään krapulaa. Toistaiseksi tuntui toimineen (placeboa tai ei). Tästä ”kokeesta” voisin joskus ehkä avata lisää.

Tarkoituksena oli panna kahta eri olutta, Indian Pale Lageria (IPL) ja kurpitsalla maustettua vehnäolutta. Molempia tehtiin tuplamäärä. IPL pääsi isoon hienoon keittoastiaamme, vehnä tehtiin tutulla ”imomasterillamme”. 

Tuplapanot kehissä. Imomasterin keittolämpötilaa mitattava (tietenkin) lämpömittarilla

Saatiin kesken panojen ihan mahtava yllätys. Juuri kun olimme lähdössä kauppaan ostamaan jotain välipalaa, naapurin leipuri toi tekemäänsä leipää!  Leipä oli aivan taivaallista! Onneksi sitä oli kotiinkin viemiseksi saakka. Pitää tehdä leipurille olutta vastaisuudessa, jotta saadaan aidosti vaihdantatalous jyllämään 🙂  Vastapalkaksi tällä kertaa annoimme leipurille mäskiä seuraavan leivän tekoon. Otan usein itsekin mäskiä jatkokäyttöön. Olen löytänyt ihan hyvän ja helpon sämpyläreseptin, johon mäski menee kivasti. Hyötykäyttöön vaan kaikki mahdollinen!

Panoihin meni tällä kertaa n. 7h. Lähes täysi työpäivä siis! 

Näin hyvää leipää ei vähään aikaan ole saanut!

IPL

Uuden laitteen kanssa oltiin vielä aika ummikoita. Laitteen käyttöohjeista oli todellakin apua. 

IPL:ään upposi 16kg mallasta ja yhteensä 600 grammaa (!) Simcoe humalaa. Pieni moka sattui maltaiden kanssa ja jouduimme korvaamaan ohjeista poiketen osan Pale ale maltaista Pilsner maltailla. Moka oli siis se, että emme yksinkertaisesti olleet hankkineet tarpeeksi Pale ale mallasta 😀

Keitto sujui hyvin uuden laitteen kanssa. Humalan määrä hieman mietitytti, mutta saatiin mukavasti tyhjennettyä Simcoe varastoja. 16kg maltaiden rouhimista käsipelillä sai jo testaamaan jauhimeen poran yhdistämistä. Tätä ei saatu kuitenkaan toimimaan, joten käsivoimin mentiin.

Oli se kyllä kätevä tuo uusi laite. Keittokin saatiin aloitettua heti (vs. imomasterilla odottelut). Spargen eli huuhteluveden lisääminen meni vähän imoiluksi, mutta mitattiin OG arvoa jatkuvasti (ettei putoa liikaa). Lopullisen OG:n määrä taisi olla 1.060. Target oli 1.062. 

Hiivana käytettiin Mangove Jack’s Bavarian Lager kuivahiiva. Tuotetta tuli yhteensä 2 x 18l, eli ihan mukava satsi. Kuivahiivaa meni 1 / käymisastia. Nyt ei tehty hiivalle mitään startteria. 

Tässä meitä oli ihan kivan iso jengi mukana, yhteensä seitsemän jakajaa.  IPL:ään tulossa vielä 600g Simcoen päälle kuivahumalointi n. 5päivän päästä. 

Laitteen pumppu toimi kännykällä bluetoothin yli. Puhdistusvaiheessa kävi jotain ja emme enää saaneet bluetoothia yhdistettyä. Laitteen putsaus jäi siis heikoille kantimille. Isoimmat mömmöt saatiin onneksi pois. Bluetoothin kanssa on ilmeisesti ollut ennenkin ongelmaa, joten toivotavasti saadaan kuntoon! Onneksi pumppu ei kuitenkaan keiton aikana pettänyt.

Pekkale panimon uusi hieno laite

Vehnä

Imomasterilla tehtiin samaan aikaan siis myös perusvehnää, johon mausteeksi olin paahtanut uunissa myskikurpitsaa (2kpl).  ”Sesonkituote” ei paljoa kustantanut, n. 3€ yhteensä. Muuten tuli ostettua tätä varten oikeastaan vaan hiivat, sillä muut aineet löytyivät omista varastoista.

Vehnään meni n. 6kg vehnämallasta ja 3kg Pilsnermallasta. Humalana käytettiin Hallertau:ta pelletteinä ja osa oli kukkana. Pellettejä taisi olla jotain 18g + 6g. Kukkaa siihen nyrkillinen päälle (Hyvät tarkat määrät näissä. Nooh, imomasterilla sopii imoilla 😀 ). Hiivaksi meni Weihenstephan Weizeniä (3068) pari pussia. 

Kurpista oli tarkoitus mennä sekaan mäskäyksen loppuvaiheessa. Sekin unohtui 😀 Lisättiiin keiton lopussa. Ehkä siitä jotain makua irtosi.

Lopputuotetta meni käymään n, 28l. Imomasterille ihan maksimimäärä! Tulipahan sekin testattua.

Myskikurpitsat paahtumaan

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *