Fiskars on muutakin kuin huovutuspalloja

Upea vuosi 2020 lievästi sanottuna pisti hieman uusiksi suunniteltuja olutfestarivisiittejä muun muassa Latvian puolelle. Päätimme kuitenkin sentään lähteä pidempään kaavaillulle vierailulle Fiskarsin panimolle.

Fiskarsista tulee monelle varmasti mieleen käsityöpuodit huovutustöineen. Itse olen kylässä käynyt parikin kertaa aiemmin, mutta Fiskarsin panimolla en ollut vielä käynyt (ehkä siksikin, että ent. Rekolan panimo on siirtynyt Fiskarsiin vuonna 2014).

Perille julkisilla

Julkisilla Fiskarsiin pääsee Helsingistä junalla ensin Karjaalle ja sieltä bussilla Fiskarsiin. Shuttle-bussi Karjaalta kulkee Fiskarsiin päivän reissulle (lähtö 12.35 ja paluu asemalle 18.05, hinta yht.12€), mutta halvemmallakin pääsee. Paikallisbussi kulkee Karjaalta Fiskarsiin pari kertaa päivässä (hinta 4,70€ suunta). Kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa varsinkin, jos aikoo jäädä Fiskarsiin yöksi. Paikallisbussi lähtee arkisin Karjaan asemalta klo 9.40 ja paluu esim. seuraavana päivänä takaisin klo 15.05. (Huom, hinnat ja aikataulut vuonna 2020.)

Fiskarsin panimokauppa

Panimo sijaitsee lähellä kylän ”keskustaa”. Rakennuksessa sijaitsee oma pieni panimokauppa, josta saa kylmänäkin mukavasti kaikkia myynnissä olevia tuotteita. Valikoima ei ole mikään turhan laaja, mutta varmasti sen hetken tuoreimmat pullot. Kaupasta saa Fiskarsin panimon oluiden lisäksi muun muassa siidereitä ja Noita Wineryn Pet Nat juomasekoituksia. Valitettavasti ihanan Suomen alkoholipolitiikan vuoksi, kaupasta ei saa ostettua Noita Wineryn viinejä. Viinejä voi kyllä tilata kotiin (Viron kautta) https://www.luomuviinit.fi/fi/producers/noitawinery/
Kaupasta saa ostettua myös muun muassa panimon erikoisuutta eli oluesta valmistettua etikkaa.

Panimokauppa ja Ägräs Distillery Taproom kulman takana
Ostokset (vasemmalta):
Noita Wineryn Riesling – Pet Nat ja Pinot Noir – Pet Net
Fiskarsin panimon Sanskrit Freak – sour beer, Fixer Upper – farmhouse apa, Hoppy Cidré – farmhouse cider ja Simon Says – yarrow grisette

Panimon ravintola

Panimoravintola sijaitsee kulman takana kaupasta. Ravintola on itseasiassa Ägräs Distillery Tap Room, eli paikasta saa Fiskarsin oluiden lisäksi Noita Wineryn ja Ärgräs Distilleryn tuotteita.

Rakennus sijaitsee todella kauniin Fiskarsin joen rannalla ja ravintolan edessä on pieni terassi. Itse ravintolassa ei ole paljon asiakaspaikkoja, mutta on sisustukseltaan viihtyisä.

Yllättäen Fiskarsin panimon tuotteista suosikiksi nousi dark lager Luomu Musta Valssi.

Noita Wineryn viinejä kannattaa ehdottomasti maistaa. Viinit poikkeavat ns. normaalisti totutuista viineistä, vaikka rypäleistä tehdäänkin. Itse pidin viineistä kovasti. Harmi, että näitä ei tosiaan saanut nyt mukaan ostaa.  

Tällä kertaa ei aika riittänyt tutustumaan Ägräs Distilleryn tuotteisiin (jäipähän jotain seuraavaan vierailuun).

Ravintolan tyylikäs tiski.
Otos taproomin sisustuksesta
Muutama paikka löytyy myös ravintolan yläkerrasta.
Terassilta löytyi lisää asiakaspaikkoja (sateella vapaita paikkoja riitti).
Fiskarsin kylässä pääsee nauttimaan todella kauniista maisemista!

Maastopyöräilyä

Ihan pelkästään Fiskarsin panimoa varten ei reissua tehty. Perimmäinen tarkoitus oli vuokrata maastopyörät ja käydä kyntämässä metsäreittejä. Mikäli maastopyöräily on sydäntä lähellä, kannattaa Fiskarsissa käydä koluamassa metsiä pyörällä. Reittejä pidetään kunnossa ja niitä löytyy useita. Jos ei omista omaa pyörää, niin löytyy pyörävuokraamo läheltä. Fiskars Village Trail center: http://fiskarsvillagetrailcenter.fi/

Näin ensikertalaiselle keskitason siniset reitit olivat ehkä hieman haastavia. Pelkurina talutin pyörää useassa mäessä ja tuli sitä toki sukellettua asianmukaisesti mustikkamättääseen ja kuralammikkoon.

Pyöräilyn iloa!

Fiskarsista löytyy siis muutakin kuin ne otsikon huovutuspallot. Jos shoppailu ei nappaa, lähde nauttimaan hyvistä juomista ja kauniista maisemista!

Oluen lisäksi Fiskarsissa kannattaa nauttia Noita Wineryn viinelä. Näitä ei ihan joka paikassa ole tarjolla.

Muut palvelut jne. löydät Fiskars Villagen sivuilta: https://www.fiskarsvillage.fi/

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.