Puoli tuopillista Itä-Suomea

Viimeisinä kesälomapäivinä elokuun puolessa välissä päätettiin tehdä lyhyt reissu Itä-Suomeen. Matkalle mahtuu moniakin pienpanimoita ja tarkoituksena oli samalla vähintään käydä panimopuodeissa nappaamassa matkaan tuoreimmat oluset.

Ja miksi otsikon mukaan vain puoli tuoppia? Reissun ajankohta oli huonoin mahdollinen panimovierailujen kannalta, eli sunnuntai – tiistai. Moni Suomen pienpanimo, näyttää pitävän panimokauppansa ja terassinsa auki keskiviikosta/torstaista lauantaihin.

Oppini olikin: Suunnittele pienpanimomatkat ja vierailut loppuviikolle, missä päin Suomea liikutkin – myös kesäisin. Ja tarkista aukioloajat etukäteen!

Mikkeliin mänijöitä

Matka lähti Lahden kautta kohti Mikkeliä. Mäntyharjulla sijaitsevan Nilkko Brewingingin oluet ovat viime kesästä lähtien olleet usein ostoskorissani, joten vierailu itse panimolla olisi ollut kiinnostava. Harmillisesti ohitus Mäntyharjusta tapahtui sunnuntaina, joten panimovierailu jäi nyt väliin.

Mikkelin pienpanimoista ei tullut muuta mieleen kuin Saimaa Brewing Company. Hyviksi perusbulkkioluiksi olen nämä tuotteet mieltänyt, joten sinänsä itse panimo ei ollut niin mielenkiintoinen kohde. Mutta toki olisimme puodissa käyneet, mikäli se ei olisi ollut koronan takia koko kevään suljettuna. Mikkelissä oluen ystävien kannattaa muuten käydä Bar Domissa. Visulahden vahakabinetin jälkeen muuta kiinnostavaa siellä ei sitten olekaan 😀 (Mikkelissä lapsuuteni ja nuoruuteni viettäneenä pystyn tämän lupaamaan ?). Maanantaina lähdettiin ajelemaan kohti Savonlinnaa.

Mikkelistä tuoppiin tällä kertaa ei siis pisaraakaan.

Savonlinna ja Enonkoski

Ennen Savonlinnan keskustaa sijaitsee Olaf Brewing, ent. Mustan Virran Panimo. Pieni myymälä oli sisustettu panimon näköiseksi haarniskoineen päivineen. Suurin osa tuotteista oli tuttuja ruokakaupoista, joten mukaan valittiin nyt vahvempia oluita. (Nimen vaihdos ja samalla brändiuudistus kansainvälisempään Olaf Brewingiin tapahtui 2020 vuoden alussa.)

Mm. haarniska löytyi asianmukaisesti Olaf Brewingin panimokaupasta.

Ennen Savonlinnaa käväistiin vielä Enonkoskella Karvilan panimolla. Panimon tuotteet eivät näin pääkaupunkiseudulla asuvalle olleet entuudestaan tuttuja, mutta sattuipa tuttuja olemaan panimolla töissä (mikä ihana syy lähteä häiriköimään panimolle kesken toisten työpäivää).  Itse panimon puoti sijaistee Enonkoskella KORPI Bistrossa. Olimme paikalla sen verran ajoissa, että Bistro ei ollut vielä auki. Onneksi oluita sai nautittua ja ostettua mukaan myös kahvila&puoti Maitolaiturista, jossa syötiin muuten taivaallisen hyvät lohipiirakat!

Ja aika korvessa tämä panimo olikin 😀

Savonlinnassa kävimme Bistro Waahdossa, josta sai ostettua Waahdon oluita myös kotiin. Waahdon panimokauppa ja panimoravintola Huvila löytyivät sillan toiselta puolelta kävelymatkan päästä. Valitettavasti itse Huvilan panimoravintola ei ollut enää auki, mutta onneksi tiistaista huolimatta panimon puoti oli avoinna. Waahdon oluita saa ostettua mukaan sekä Bistro Waahdosta, että puodista varsin huokeaan hintaan (3€/pullo).

Waahto Brewery ja Panimoravintola Huvila sijaitsevat herttaisessa puutalossa upean järvimaiseman äärellä.
Linnassa kannattaa vierailla, ihan vaikka vain näiden kauniiden Saimaan maisemien takia!

Muita idänihmeitä (jotka jäivät näkemättä)

Savonlinnasta lähdettiin ajelemaan Lappeenrannan kautta kohti Helsinkiä. Mikäli olisimme olleet viisaampaan aikaan liikkeellä, olisimme koukanneet Kotkan kautta Kotka Steam Breweryllä.

Lappeenrannassa olisi tietenkin ollut kohteena Panimoyhtiö Tuju.

Ostoksia Olaf Brewingilta, Waahto Brewerystä ja Karvilan Panimota.

Muita käymisen arvoisia kohteita

Toki matkalle mahtuu paljon muutakin kuin olutta ihmeteltäväksi. Tuli mainittua Mikkelin bar Dom, josta saa nyt ainakin Mikkelin parhaimman oluttarjonnan ja hyvän asiantuntevan palvelun.

Savonlinnassa kannattaa käydä itse linnassa, jos ei aiemmin ole näin tehnyt. Vierailu kannattaa ajoittaa niin, että ehtii mukaan sisäänpääsymaksuun kuuluvaan opastuskierrokseen. Historian lisäksi kiinnostavaa olivat Oopperajuhlien järjestelyihin liittyvät tarinat (kaikkien rakastaman 2020 vuoden vuoksi itse juhlat oli peruttu, mutta lavasteet ehditty pystyttää).

Enonkoskelle, jos eksyy, suosittelen käymään Maitolaiturin lähellä kulkevalla joella, jossa sai nauttia  kauniista luonnosta!

Lappeenrannassa oluita voi nauttia ravintola Birrassa. Satamassa ehdottomasti käymisen arvoinen kahvila on Satamatie 6, joka on valittu Suomen parhaaksi kahvilaksi 2018. Satamassa on muutenkin kiva käppäillä ja ravintola Wanha Makasiini yllätti meidät ystävällisellä palvelulla ja maukkaalla ruualla.

Tietenkin itse maisemat mm. Punkaharjun läpi ajettaessa ovat upeita. Näille maisemille ei itse ehkä näin Saimaan rannoilla kasvaneena osaa antaa tarpeeksi arvoa.

Maisemaa Enonkoskelta.

P.s Näin jälkisanoina voisi todeta minun liioitelleen otsikossani aika lailla. Oikeasti tällä reissulla tuli muutama tippa sinne tuopin pohjalle. Mutta jääpähän ihmeteltävää sitten seuraavaan reissuun ?
Puolustuksekseni ei tätä reissua nyt ihan pelkkien oluiden takia tehty.

Linkit:
KORPI Birstro, Maitolaituri ja Guesthouse https://www.enonkoskenlaiturila.fi/korvenkutsu/ / Karvilan Panimo: https://karvilanpanimo.fi/
Olaf Brewing: http://www.mustanvirranpanimo.fi/
Waahto Brewery: https://waahtobrewery.fi/

Nilkko Brewing: https://www.nilkko.com/
Saimaa Brewing Co. : https://saimaabrewingco.fi/en/home/
Kotka Steam Brewery: https://www.kotkasteambrewery.com/
Panimoyhtiö TuJu: http://panimotuju.fi/

You may also like...

2 Responses

  1. Ville sanoo:

    Hyvä juttu!??Saimaa-tourilla saa kyllä hyvät eväät matkaan. Vielä juuri kun heittää kierroksen tuolla reitillä, niin saa hyvän kuvan alueen tarjonnasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.