Hapanolutta helposti Philly Sour hiivalla

Ensimmäinen marjainen hapanolut on ollut pitkään haaveissa toteuttaa, mutta jotenkin sen paneminen on vaan tuntunut hankalalta. Olutseuramme muiden jäsenten vinkkauksesta ostettiin Panimonurkasta Lallemandin WildBrew™ Philly Sour hiiva. Hiivaa käytetään kuten mitä tahansa ale hiivaa ja se siinä, muuta hapattavaa bakteeria ei tarvita. Tämän helpommaksi hapanoluen tekeminen tuskin tulee. Ei enää tekosyitä, vaan sour tulille!

Tarkemmat speksit hiivasta löydät esim. täältä: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/wildbrew-philly-sour/

”Sour as the Queen” maistiaiset

Resepti

Reseptiikassa lähdettiin liikkeelle perus pohjasta, johon käytettiin pilsner mallasta ja vehnää, humalointi tehtiin myös hyvin maltillisesti. Veden PH:ta ei lähdetty mitenkään säätämään. Mausteeksi laitettiin pääosin vadelmaa. Mukaan lisättiin myös mustikoita ja mansikoita, jotta saatiin ”kuningatar sour”, ainakin nimellisesti. Mustikoista erityskiitos isälleni, joka keräsi ne Hurissalon metsistä. Vadelmat ja mansikat olivat myös suomalaisia.

Ajallisesti homma eteni jotakuinkin seuraavasti:
Panot –> 3vk: marjat –> viikko: cold crash –> viikko: pullotus.
Olut oli oikein juomakelpoista parin viikon päästä pullotuksesta.

Lopullinen ominaispaino:
OG 1.050
(FG 1.010)

Saanti 15 litraa

Laitteisto: Grainfarther

Mäskäys (1h)
3,8kg Pilsner mallasta
2kg vehnää

18l vettä mäskäykseen

mäskäys 66⁰C (+mash out 75⁰C)

Spargeen n.9 litraa (n. 75⁰C)


Keitto (1h)
25g Spalt 60min
20g Saaz 5min
15g Saaz 0min

Hiiva (11g):
Lallemandin WildBrew™ Philly Sour

Käyminen n. 20⁰C lämpötilassa.

Maustaminen
Marjat lisättiin n. kolmen viikon kuluttua. Marjat keitettiin ja jäädytettiin ennen lisäämistä (varmuudeksi).

Vadelmaa 1kg 200g
Mustikoita 600g
Mansikoita 500g

Marjoja meni yhteensä 2,3kg
Grainfather tulille!
Hyvä hiivamarjapuuro löytyi käymisastian pohjalta.

Mietteitä

Philly sourin hiivan käyttäminen oli todella helppoa. Lopputulos on omaan makuun myös varsin miellyttävä. Seuraavaksi voisi kesäksi kokeilla tehdä mangolla tai ananaksella maustettua hanpanolutta. Marjojen lisääminen lähes sellaisenaan käymisastiaan aiheutti lopulta haasteita pullotuksessa. Mansikkapaakut ja mustikat tuppaavat tukkimaan käymisastian hanaa myöten myös pullotustikut.

Koska kyseessä oli kuningatar sour, oli etiketti mielessä taas aika saman tien. Pakko oli ehdottomasti käyttää kuvaa, jossa Kuningatar ajaa autolla, ”like a Boss”. Etiketti valmistui juuri ennen Prinssi Philipin tuonpuoleiseen menoa. Olkoon tämä ”Sour As The Queen” nyt kunniaksi Kuningattarelle, voimia tulevaan!  

Vinkkinä perinteisimmistä hapanoluista Panodraama-podcast jakso 8 Hapanta! https://soundcloud.com/panodraama/8-hapanta

Hapanta Lapinlahden kaunissa maisemissa

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.