Maapallon toisella puolella – Osa 3: Vinkit Etelä-Afrikkaan matkaavalle

Etelä-Afrikkaan matkaavan kannattaa huomioida muutama juttu. Tässä postauksessa kerron omia kokemuksia reissusta ja niitä asioita, joista itse kokisin olevan jotain hyötyä Etelä-Afrikan reissulla.  

Liikkuminen

Ensinnäkin takseja ei kannata käyttää. Uber ja Bolt toimivat mainiosti ja ovat luotettavia. Mikäli vuokraa oman auton, täytyy muistaa kansainvälinen ajokortti. Toki myös se, että Etelä-Afrikassa ajetaan vasemmalla puolella.

Johannesburgissa ei ulkona kävellä, vaan joka paikkaan kuljetaan omalla autolla (ovet lukittuna). Risteyksissä on paljon köyhiä kaupittelemassa ja kerjäämässä. Näille ei kannata ikkunaa availla tai saattaa Ray Banit lähteä omille teilleen. Köyhyyttä on todella paljon ja tämä ajaa valitettavasti jengin varastelemaan (EDIT: from Dr. Pachanga, the last king of Kongo ”Roboteilla päivystävillä kaupustelijoilla ja kerjäläisillä ei ole varaa varastella, he ovat päivittäisillä vakiotonteillaan täysin anteliaiden autoilijoiden avun varassa.”).

Kapkaupungissa oli turvallisemman oloista ja täällä kävelenkin uskaltaa kulkea.

Hyvä vinkki Kapkaupunkiin matkaaville on hyödyntää erillistä Uberin pickup paikkaa lentokentällä. Taksikuskit tarjoavat kyytejään todella aggressiivisesti lentokentillä, mutta Uber on ehdottomasti edukkaampi vaihtoehto.

Bensan hinta (02/2020) n. 0.80€/litra. Tähän päälle vielä tippiä tankkaajalle, ettei lähde pölykapselit.

Olutta, giniä ja viiniä

Olutta ei muuten myydä ruokakaupoissa laisinkaan. Viiniä ja teräviä (EDIT: väärä muistikuva! Viinaa saa vain liquor storeista) saa kyllä, mutta jostain syystä olutta saa ostettua vain erillisistä liquor storeista.

Paikalliset juovat paljon Gin Tonicia. Ginivalikoima on kattava. On vaaleanpunaista ja vaaleansinistä giniä sekä tonicia. Ehdoton tuliainen on ”norsunkakkagini”, jota meillekin lähti pullo matkaan. Huom. tullin rajoitus 1l alkoholia / matkustaja.

Viinin ystäville Etelä-Afrikka on unelma. Viiniä löytyy paljon ja se on edullista. Kauniilla viinitiloilla kannattaa käydä, vaikka viini ei lempijuoma olisikaan.

Gin Tonicia väreillä
Tätä giniä tuliaiseksi!
Viinitilalla kannattaa käydä. Oli muuten todella herkullisia ja makeita rypiksiä!

Maksaminen

Rahaa kannattaa olla käteisenä ihan jo siitä syystä, että Johannesburgissa sähkön jakelua rajoitetaan ja välillä korttimaksut eivät tästä syystä onnistu. Muuten kortilla pärjää aika monesti. Ilmeisesti myös oma mobiilimaksu sovellus on kätevä, joskin emme itse tätä testanneet.

Ravintoloissa täytyy tipata minimissään 10%. Loppusumma kirjoitetaan itse laskun loppuun.

Kuittiin kirjoitetaan itse loppusumma. Ihan ei tullut 10% tässä tipattua, hups! Oluen hinta: R50 = 2,50€.

Loppuun muutama vinkki vielä

Johannesburgissa sähkökatkot päivällä ovat siis normaalia. Jos autolla ajelee kannattaa huomioida liikennesäännöt risteyksissä silloin, kun liikennevalot eivät toimi (vuorottelusysteemi).

Hyvä on myös tiedostaa valkoisten ja mustien välinen jaottelu, joka valitettavasti on selkeästi läsnä. Ihan joka paikkaan ei valkoisilla ole asiaa. Köyhyyttä on paljon ja sekin näkyy katukuvassa. Ei tarvitse kuitenkaan pelätä, kunhan pysyttelee turvallisilla seuduilla ja kauppakeskuksissa, sekä liikkuu autolla.

Etelä-Arikassa on sama aikavyöhyke kun Suomessa. Aikaerorasituksesta ei siis tarvitse kärsiä. Lennot toki kestävät pitkää. Johannesburgiin lensimme Dohan kautta 2,5 tunnin vaihtoajalla n. 17,5h. Pois tullessa ”saimme nauttia” Dohan kentästä 10h, eli matkaa tehtiin poispäin reilu 24h. Suoria lentoja ei ole, mutta nopeampiakin reittejä on tarjolla. Dohan kautta lentänyt Quatar Airways oli tilava ja palvelu erinomaista!  

Kaiken kaikkiaan koko reissu oli yksi hienoimpia kokemuksia tähän saakka! Reilu viikko oli tietenkin aivan liian lyhyt aika, mutta aika kiitettävästi ehdimme kokea ja nähdä ns. ”pakollisia” nähtävyyksiä. Parhaiten jäi mieleen safarireissu ja kiipeäminen Table Mountainille.

Tässä dassie, josta tuli mun uusi toteemieläin (ihana ilme!)
Kavereiden pihalla asusti kesy pulu, joka ilmeisesti kuvitteli olevansa heidän lemmikkinsä.

You may also like...

2 Responses

 1. Dr. Pachanga, the last king of Kongo sanoo:

  Ensinnäkin kiitokset oikein sutjakasti kirjoitetusta matkakertomuksesta, parempi kuin matkabloggareilla!

  Pari tarkennusta:
  – Roboteilla päivystävillä kaupustelijoilla ja kerjäläisillä ei ole varaa varastella, he ovat päivittäisillä vakiotonteillaan täysin anteliaiden autoilijoiden avun varassa. CBD:ssä ja köyhemmillä alueilla ajaessa kaduilla käyskentelee opportunistisia vuoroja, jotka tosiaan voivat jotain kivaa nähdessään napata sen matkaansa.
  – Ruokakaupoista ei saa teräviä 🙁 ainoastaan viiniä ja esim. alkoholitonta viinaa (!)

  • admin sanoo:

   Ehkä nämä mun omat hämärät muistikuvat siitä mitä kerroitte olisi ollut syytä tarkistuttaa ennen postausta 😀 Muistin myös, että giniä oltaisiin ostettu ruokakaupasta. Ihan totta, eihän sitä sentään saanut muualta kun viinakaupasta, asianmukaisesti (hyvä ja tärkeä tarkennus)! Kiitos vielä Teille kaikesta <3!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.