Olut ja suklaa tasting vol. 2

Sain jälleen kunnian vetää olut ja suklaa tastingin. Tällä kertaa maistelujoukko oli yli kahdenkymmenen hengen seurue ja tasting oli osana ”yllätysohjelmaa” illan aikana. Tämä yllätysmomentti toi hommaan ihan uudenlaisen haasteellisen twistin, siitä hieman myöhemmin lisää.

Valmistelut

Maisteluparien mietintä alkoi jo jouluna, kun teimme joulupäivänä hieman koemaisteluja. Oluina konvehtien kanssa oli sour oluet, goset ja berliner weisset. Tällä kertaa mukaan pääsi vielä yksi stoutti.

Tein vielä viimeiset koemaistit tammikuun alussa, jossa löin lukkoon parit, vaikkakin viime metreillä tein vielä yhden muutoksen. Vaihdoin Sorin Passion Punchin ruotsalaisen Brekeriet panimon Picnic Sour Aleen. Tämä siksi, että maistamatta muistin, että tämä ko. Brekeriet oli väriltään kivan punainen. Ajattelin, että punainen olut sopisi hauskasti huomiota herättävänä heti tastingin alkuun. Kävi ilmi, että muistin oluen maun ja värin väärin. Ei sillä, ihan ok olut.

Maisteluparit

Brekeriet Picnic Sour Ale – Perle Framboise (vadelma ganache maitosuklaa kuorrutteella)

  • Kuten mainitsin, tämän oluen valkkasin aika viime metreillä mukaan. Konvehtina vadelma ganache käy itseasiassa aika hyvin tällaisen hedelmäisen/marjaisen souroluen parina. Siksi ehkä uskalsin ottaa pienoisen riskin. Ei ihan paras mahdollinen makupari. Onneksi sain hämättyä maistelijoita, ja heihin tämä yhdistelmä upposi ihan mallikkaasti.

Pühaste Lime Gose – Eve Banane (butter cream banaanin makuisena, maitosuklaa kuorrutteella)

  • Nämä molemmat, olut ja suklaa olivat mukana joulukuun koetastingissa. Siinä tosin olin arvalla naittanut nämä aivan muiden kanssa, kuin näin keskenään. Koemaistelussa nämä löysivät kuitenkin toisensa. Pühasten vahvasti limeltä maistuva olut ja suklaan banaanin maku loivat mielikuvan jostain kesäisestä drinkistä. Tropical meininki on hauska makumaailma ja siksi nämä saivat tulla tähän tastingiin mukaan. Tastingissa Pühasten oluesta pidettiin ihan itsenään kovasti.

Cool Head Sour Ginger – Irresistible (mansikalla ja raparperilla maustettu butter cream, maussa hunajaa)

  • Tämä makuyhdistelmä oli jo aivan ensimmäisellä tastingilla todettu mainioksi pariksi. Todella makea valkosuklaa ja mansikka oli aluksi jotenkin mahdoton ajatella sopivan minkään oluen kanssa. Cool Headin todella voimakkaasti inkivääriltä maistuva olut käy tämän kanssa ihan huippuhyvin yhteen. Oluen jopa hieman polttava maku saa mukavaa pehmeyttä makeudesta. Toisaalta suklaan yltiöpäinen makeus laimeni oluen myötä. Tämä makupari on tullut tastingeissa jäädäkseen! Lisäksi todella moni piti myös tästä oluesta ihan noin pelkästäänkin.

Hiisi Kyyttö, milk stout – Sumatra (robusta-kahvi ganache karpalohipuilla)

  • Hiiden Kyyttössä maistuu perus milk stouttimaisen maun lisäksi aika mukavasti pieni savuisuus. Konvehtina tämän kaveriksi sopi erittäin mainiosti kahvin makuinen täytesuklaa. Tastingin viimeisenä makuparina ihan hauskasti meni myös ikään kuin jälkiruokana. Miksipä ei tällainen jälkkäri olisi joskus vaihteluna hauska. Milk stout kun ei ole niin raskas itsessään. Mahtuu hyvin tuhdimman ruokailun päätteeksi.

”Yllätys” ohjelmanumeron tuomat haasteet

No niin, sitten niitä haasteita, joita tämä yllätyksenä tuonut ohjelmanumero toi mukanaan. Ensinnäkin heti heräsi pelko siitä, että tammikuun tipaton iskee osallistujissa eteen. Tämä oli onneksi järjestäjien toimesta kysytty ovelasti osallistumisen yhteydessä ”alkoholiton” valinnalla. Kukaan ei tätä ollut täpännyt, joten siltä osin huolta ei ollut. Olut tastingissa ero verrattuna viinimaisteluunhan on se, että olut tulee nielaista, jotta kaikki maut saa oikeasti maistettua.

Vasta viikkoa ennen tapahtumaa havahduin neljältä aamuyöllä ihan oleellisesti huomioitavaan seikkaan silloin, kun syödään tai juodaan jotain – allergiat. Kuten arvata saattoi, osallistujissa oli neljä gluteenitonta ja kolme laktoosille allergista. Huh, eihän minulla ollutkaan tastingissa kuin pelkkiä maitosuklaa konvehteja ja oluistakin kaksi sisälsi laktoosia. Puhumattakaan gluteenista oluden osalta.

Pikainen visiitti Pien kauppaan. Onneksi kauppias osasi kertoa, että heillä itseasiassa heillä on myynnissä yksi hapanolut, joka on gluteeniton. Brekeriet Pink Passion olutta muutamat pullot tilaukseen! Kauppias kertoi, että tämä on ainut sour olut, joka hänelle on tullut gluteenittomissa vastaan. Hyvä, että heiltä tätä löytyi. Pien kaupassa näytti olleen gluteenittomissa ihan hyvä valikoima, mitä tuli esim. lagereihin ja pilsseihin. Kuulin, että Fat Lizar on suunnitteilla valmistaa kaikista heidän oluistaan jatkossa gluteenittomia (pois lukien Bikini Top American Wheat). Ihan hyvä veto heiltä tällainen linjaus.

No niin, ostin myös yhden perus stoutin milk stoutin tilalle. Sonnisaaren stout sattui ensimmäisenä hyllystä silmään ja lähti tilaukseen.

Brekeriet Pink Passio oli itseasiassa se olut, miksikä saman panimon Picnic Sour Alea olin luullut. Oli erittäin hedelmäinen ja punainen väriltään. Meni muuten erinomaisesti sen ensimmäisen vadelma ganache konvehdin kanssa yhteen.

Sonnisaaren stout puolestaan oli näiden makeiden ja happamien makujen jälkeen aika kuiva. Hyvin perus stout. Ei toiminut tässä valkattujen suklaiden kanssa kovinkaan hyvin.

Ainiin, olihan suklaanakin vaihtoehtona vegesuklaata. Itse en sitä ehtinyt minkään oluen kanssa maistamaan. Sinänsä aika lähelle maitosuklaan makua se pääsi.

 

Kustannukset ja muuta viisastelua

Tällä kertaa hinnaksi tuli n. 11€/osallistuja. Laskussa oli mukana kaikki oluet ja konvehdit. Ihan hyvä hinta!

Tämän tyyppisen tastingin järjestäminen ennen etukäteen osallistujille infoamatta toi kieltämättä ihan uuden tyyppisiä päänvaivoja. Onneksi kaikki meni kaiketi suht hyvin. Iso osallistuja määrä ja 1h varattu aika tastingiin hieman myös hirvitti etukäteen. Tästäkin onneksi selvittiin. Oluista jutustelua jatkettiin toki illan mittaan pidempään.

Kivaa hommaahan tällainen on. Nyt on jo aika hyvä tuntuma siitä, mitä tällaisen järjestämiseen vaaditaan ja mitä tulee osata huomioida. Valitettavasti tasting lasien osalta ei vielä ole osunut vastaan tilaa, jossa kaikille olisi ollut viinilasit tarjolla. Nytkin jouduimme vetämään oluet erittäin ankeasti muovikupeista :/

P.s. Tähän postaukseen en kuvia ehtinyt ottamaan juuri laisinkaan. Siksi näin ankeat kuvat, joista esim. puuttuu kuvat konvehdeista.

P.p.s Vielä viimeinen viisastelu, joka oikeastaan tuli vasta tänään mieleen monta päivää tastingin jälkeen. Harmittaa niin kovin tarjota olutta muovikupeista. Aika haastava tässäkin olisi ollut löytää 25 x 4 kpl viinilasia. Lasejahan voi vuokrata! Pitää pitää tällainen mahdollisuus seuraavan kerran mielessä.

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.