Olutta ja joogaa Oluthuone Lehdossa

Kuulin ensimmäistä kertaa olutjoogasta tammikuussa 2017, kun muutamat kaverit linkkasivat aiheeseen liittyviä uutisia maailmalta ”Tässä ois sulle hyvä bisnesidea tuoda tämä laji Suomeen”. Kyllähän tälle silloin tuli vähän hymisteltyä.

 

Historiaa

Mistä tällainen oluen ja joogan yhdistäminen on sitten oikeastaan lähtöisin? Ihan kylmää faktaa tähän ei tunnu löytyvän. Useimmat lähteet kertovat idean syntyneen Nevadan autiomaassa järjesteltäviltä Burning Man festivaaleilta. Idea napattiin minnekäs muuallekaan kuin Saksaan, jossa olueen suhtaudutaan mitä suuremmalla pieteetillä. Vuosiluvut itse perustamisesta ja perustajasta heittelevät 2013-2015 vuosien väliltä. Joka tapauksessa aika tuoreesta joogamuodosta on kyse. Buumi lähti laajemmin liikkeelle 2017, jolloin tämä hieno laji rantautui myös Suomeen.

Ekakerta

Ensimmäinen olutjoogani ajoittui 2017 loppuvuoteen. Alkuodotukset olivat hieman pelokkaat. En ole mikään lajin harrastaja ja joogailua on kokeiltu vain kotona Brazilian jiu-jitsua treenaavan Sebastian Broschen videoiden johdolla. Kotijoogailu on ollut mukavaa, joten miksi ei tämäkin olisi 🙂

Odotin ohjaajan olevan joku surperhoikka, mallin näköinen parikymppinen nainen, jonka liikkeet koostuvat mahdollisimman suorittavista ja hankalista asennoista. Muut tunnille osallistuvat olisivat joogaan perehtyneitä ja yhtä taitavia kuin ohjaajakin. Itse erottuisin joukosta kömpelönä ja tanakkana ähisijänä. Onneksi kaikki nämä ennakkopelot osoittautuvat  vääriksi. Joogaope ja tunnelma muutenkin oli lämmin ja lähestyttävä.

Päivä oli tuolloin tyypillinen suomalainen syyssää. Oli pimeää ja vettä satoi kaatamalla. Oluthuone Lehdon tunnelma oli tuona päivänä tavallista houkuttelevampi. Joogatunti maksoi 15€. Odotteluun tilasin yhden ”hermo-oluen”, Donut Islandin ’Jesus is coming back, look busy!’ kuulosti tilanteeseen sopivalta.

Tunnit pidetään Lehdon takasalissa, joka on olohuonepubimainen ja tumma sisustukseltaan. 15€:n hinnalla saa joogamaton, viltin ja alkoholittoman 0,5l Bavarian oluen. Ohjaajana toimii Kirsi Kankaanpää, joka pitää  ihanan rauhoittavan ja rennon 1,5h ohjauksen.

 

Tarkempi ”analyysi”

Oluthuone Lehton tunnelma oli rauhoittava ja lämmin. Kirsi Kankaanpää vetää rauhallisia, hauskoja ja lähestyttäviä joogatunteja. Ei tarvitse olla joogaan millään lailla perehtynyt tunnille osallistuakseen.

Bavarian alkoholiton olut sopii mainiosti joogailuun. Oikein onnistunut alkoholiton olut noin ylipäätänsä. Yllättävää oli oluttölkin ahkera käyttö joogan yhteydessä. Tölkki toimii hyvänä apuvälineenä eri asennoissa. Oluttölkin tasapainottelu pään päällä laittoi kropan väkisinkin ryhdikkäämpään asentoon. Tölkin mukana pitäminen ja siitä siemailu antoi joogaan hauskan ja oikeasti toimivan tvistin.

Toinen kerta helmikuun pakkasilla Lehdon tilat olivat joogailuun hieman liian viileät. Onneksi tarjolla oli viltti lämmikkeenä.

 

Kirsin aatoksia

Joogan vetäjä Kirsi Kankaanpää jäi jutustelemaan kanssamme joogatuokion jälkeen. Kirsi on vetänyt beer&yoga tunteja Oluthuone Lehdossa kevättalvesta 2017 lähtien. Mukana on ollut olutlaseja ja pulloja, mutta tälläkin kertaa käytetty puolenlitran oluttölkki toimi apuvälineenä parhaiten. Oluttölkki toimii hyvänä apuvälineenä, joka auttaa tekemään liikkeitä huolellisemmin.  Tölkki toimii myös helpompana välineenä  tasapainoliikkeissä pullo-olueeseen verrattuna. Kankaanpään Lehdossa vetämien tuntien lisäksi kysyntää olutjoogaan on ollut jonkun verran yksitystilaisuuksissa, mutta nimenomaan Oluthuone Lehto on Kirsin mielestä tilana todella toimiva! Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. En usko olutjoogailun toimivan näin mukavana jossain valkoisessa ja tunnelmaltaan kylmässä joogasalissa.

Terhin vinkit tunnille

Lehdon beer&yoga tuntia voin suositella lämpimästi kaikille! Mukavan rentouttava hetki työpäivän päätteeksi. Muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon tunnille mentäessä:

  1. Paikalla kannattaa olla ajoissa. Tunti alkaa yleensä klo 18:30. Itse esim. tykkään nauttia jonkun kevyen oluen ennen tuntia. Nopealla tahdilla oluen kiskominen ei ehkä ole paras idea.. (hapot jne.)
  2. Ajoissa kannattaa olla siitäkin syytä, että on aikaa vaihtaa vaatteita. Vaatteet vaihtuu pienessä vessassa, mikä ei ole ehkä nopein paikka äheltää joogapöksyjä jalkaan.
  3. Koska vaatteiden vaihto on hankaa, kannattaa laittaa mukavat joustavat vaatteet päälle kotona/töissä talvella esim. normivaatteiden alle.
  4. Pukeudu ”sään mukaan”. Ihan oikeasti talvella tilassa saattaa olla aika viileää ja pitkät housut, pitkähihainen paita ja lämpimät sukat on tarpeeseen. Kesällä tarkenee hihattomassakin ja joogaaminen ilman sukkia on muutenkin helpompaa.
  5. Mukaan joogaan voi ottaa tarjotun alkoholittoman oluen lisäksi jonkin oman suosikin baarin puolelta. Kiva on kuitenkin jäädä tunnin jälkeen nauttimaan joku hyvä ”palauttava” Lehdon kattavasta valikoimasta.
  6. Syö jotain kevyttä ennen tuntia. Kiva ei ole joogata mahan muristessa.
  7. Varaudu siihen, että osa liikkeistä tehdään parin kanssa. Pari löytyy tunnilta kyllä, jos ei satu omaa kaveria olemaan matkassa (ei mitään niin ihmeellisiä liikkeitä, joita ei voisi tehdä jonkun tuntemattoman kanssa). Liikkeet onnistuvat parhaiten mahdollisimman samanpituisen tyypin kanssa.

Lähteet:

https://www.facebook.com/events/319923785138284/

https://mashable.com/2017/01/17/beer-yoga-comes-to-australia-of-course/#B4wohD0RHiqU

https://www.doyouyoga.com/the-beer-yoga-craze-has-gone-international-38224/

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.