Ruis Dipa

Vuoden vaihtumisen jälkeen iski innostus oluen panoon. Lähdettiin tekemään Sierra Nevadan ruis dipa kloonia.

Resepti n. 18 L (Teimme tämän reseptin tuplana)

Maltaat:

 • 4.31 kg pale malt
 • 0.68 kg rye malt
 • 340 g 80° L crystal malt
 • 28 g chocolate malt

Humalat:

 • 230 g – 460 g rice hulls (in mash – optional)
 • 28 g whole Bravo hops, 15% a.a. (first wort hops)
 • 28 g whole Chinook hops (0 min)
 • 14 g whole Amarillo hops (0 min)
 • 14 g whole Columbus hops (0 min)
 • 42 g whole Citra hops (dry)
 • 14 g whole Columbus hops (dry)
 • 28 g whole Chinook hops (dry)
 • 14 g whole Amarillo hops (dry)

Hiiva:

 • Chico or California ale yeast

Resepti bongattu: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/sierra-nevada-ruthless-rye-clone/

Maltaat, humalat ja hiivat tilattiin Panimonurkasta. Vähän odotetusti hiivan kanssa tuli jälleen ongelmia saatavuuksien kanssa. Resepti tehdään tuplana ja mitään reseptin mukaista California ale hiivaa ei kahta kappaletta ollut varastossa Panimonurkalla. Tilasin siis kahta erilaista mutulla. 

En muutenkaan ole kovinkaan sinut verkkokaupan kanssa, sillä osa tuotteista oli kaiketi loppunut ja niitä ei vaan ostoskoriin ilmestynyt. Sivu ei myöskään maininnut tuotteen loppumisesta, eli hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä tilaushommiin! 

Kaveri kävi hakemassa ostokset panopäivänä. Hiivojen kanssa oli jälleen jotain ongelmaa, sillä toinen tilaamani hiiva oli jo päätynyt eteenpäin. Kauppiaan avustuksella tilalle saatiin joku ”lähelle vastaava” . Hyvää imoilua tiedossa, kuten tavallista 🙂

Hiivat siis tällä kertaa
– Fermentum Mobile FM55 (????) <- Panimonurkan ”lähes vastaava”
– California Ale Yeast WLP001, White Labs

Uuden laitteen käyttö onnistui nyt jo aika hyvin ilman kummempia ihmettelyjä. Olimme ostaneet maltaat valmiiksi jauhettuina (säästettiin siinä muuten ihan pirusti aikaa, ei siis huono diili parilla eurolla). En tiedä oliko jauhettu liian höttöseksi vai mikähän vikana, mutta keittimen pumppu oli jatkuvasti tukossa. Verkkokaupassa ei ollut mitään valintaa jauhannan koosta, joten mikäli siihen haluaa vaikuttaa, parempi jauhaa itse.

Vettä keittoon laitettiin 33l ja spargea jotakuinkin 28l. Keittoa 20min jäljellä ja OG oli 1,075. Target OG reseptin mukaan olisi 1.064. Googlettelun ja viisastelevien ”asiantuntevien” kommenttien ja googletuksen jälkeen päätimme lisätä vettä vielä keittovaiheessa n. 4l. Nyt OG saatiin lähelle targettia. 

Olut meni käymään kahteen eri astiaan (n. 18l kumpaankin), joihin toiseen meni toinen hiiva ja toiseen toinen. Katsotaan nyt millaiset makuerot saadaan näihin. Vierteen maku oli sen verran makea, että en usko keittovaiheessa veden lisäyksen olleen mikään sen kummempi ongelma. 

Seuraavat stepit
Loppuun käymisen jälkeen kuivahumaloinnin vuoro. Kuivahumalat annetaan olla käymisastiassa kolme päivää, jonka jälkeen laitetaan kylmään kirkastusta varten. Aika lailla mujua tuntui vierteessä olevan, joten kylmässä käyttö varmasti paikallaan ennen pullotusta. Pullosokeria menee varmaankin n. 120g per käymisastia ennen. Lasketaan niitä sitten tarkemmin kun on pullotuksen vuoro. 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *