Vuoden 2018 olutfestarit ja -tapahtumat

Vuosi 2018 on starttailtu mallikkaasti käyntiin oluttapahtumien osalta. Päätin tähän hieman summata, mitä kaikkea 2018 vuosi tuo tullessaan, tai lähinnä mitkä tapahtumat sitä itse tulee todennäköisesti koluamaan.

Pari mainiota tapahtumaa on jo takana ja niistä hieman analyysia ennen katsausta tulevaisuuteen.

 

Ant Fest – 6.-7.4.2018 Ravintola Tirra, Lahti

Osallistuttiin ensimmäistä kertaan Ant Fest oluttapahtumaan, joka järjestettiin Lahdessa legendaarisessa ravintola Tirrassa. Olutkansalle ovet aukesivat ravintolalle tuttuun tapaan jo klo 9:00. Poikkeuksellista paikassa oli se, että tilaa riitti niin ”vakkari Karjalatuoppikansalle” kuin meille olutviisastelijoille. Ei siis ollut laisinkaan kummallista näissä festeissä, että tiskillä kuuli ”kaks isoa karjalaa kiitos!”.

Hanoja oli ihan mukavasti ja oluttarjonta mielenkiintoinen. Erikoisin vastaan tullut olut oli Brewskin Bean There, Done That berliner weisse. Todella outo. Ei oikein osannut sanoa oliko tuote jotain aivan kaameaa vain jollain perverssillä tavalla aika hauska ja ok. Tuoksui voimakkaasti kahville, mutta maistui happamalle berliner weisse tyyliin.

Pakko vielä erikseen mainita Brew By Numbersin Double Red, mikä meni heittämällä red aleista parhaimpiin mitä juonut (toki vahvempaa kamaa tämä).

TL;DR oikein hyvä tapahtuma! Cafe Caribian katukeittiöstä napatut bataattiranet olivat mitä mainiointa napostelua oluen kanssa. Näitä pitäisi olla useamminkin oluen kanssa tarjolla – suolaista, makeaa ja rasvaista. Virkistävää oli myös se, että mitään panttisysteemeitä ei ollut käytössä. Vitosella sai Ant Fest olutlasin tai vaihtoehtoisesti vaan maisteli oluet normituopista (ei kustannuksia lasin osalta). Oluen hinta tuntui myös varsin huokealta, 3€-4€ 2dl (Sahti oli hieman arvokkaampaa).

Niin ja tulipa oikeasti maistettua täällä ehkä parasta sahtia, mitä on tullut vastaan. Kyllä sahti tämän keikan jälkeen ansaitsee uuden mahdollisuuden minun kirjoissani.

Ant Fest -olutlasit olivat niin kivoja, että päätyivät lopulta kotikäyttöön

Helsinki Beer Festival – 13.–14.4.2018 Merikaapelihalli, Helsinki

Nyt 20 vuotta täyttänyt perinteinen Helsinki Beer Festival järjestettiin tuttuun tyyliin Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Tänä vuonna vierailevana olutmaana oli Slovenia.

Mitään järisyttävän uutta ei HBF tarjonnut. Vähän jäi harmittamaan, että ei ajoissa tajunnut ilmoittautua Slovenian  pienpanimotastingiin. Tämä olisi varmasti ollut kokemisen arvoinen (Slovenia käsittääkseni suhteellisen tuore craftbeer -maana).

Tuttu oli myös kruunukorkkipolettipussukoiden kanssa ihmettely. Noh, oluenlaskijoille toki helppoa. Eniten harmittaa näissä Suomen oluttapahtumissa olutkoot. Nopeasti ajateltuna 0,20l on maistelukokona ihan ok, mutta todellakin kaipaisin 0,10l vaihtoehtoja varsinkin tujuimmille imperial stouteille ja barley wineille. Kovinkaan montaa ~ 12% olutta ei viitsi kahden desin koossa hörppiä. Osa panimoista toki tarjosi pienempää maistelukokoa, mutta ei läheskään kaikki.

Slovenian oluet löytyivät yläkerrasta. Yläkerta on jotenkin karumpi mesta, mutta tarjonta oli hyvä.  Slovenian oluita myytiin pääsääntöisesti pulloissa, jotka jakoi näppärästi kaverin kanssa.

HBF oli tuttu ja turvallinen. Ei sinänsä tarjonnut mitään uutta elämystä, mutta en tiedä olisiko pitänytkään. Kaikki kun toimii mallikkaasti, ei tapahtumalle osaa aina välttämättä antaa erikseen kiitosta.

8-Bit Brewingin ständin tyylinäyte

Tallinn Craft Beer Weekend – 4.-5.5.2018 KultuuriKatel, Tallinna

Tällä kertaa olemme osallistumassa tapahtumaan pe-la. Tämä ihan siitä syystä, että pelkät lauantain liput myytiin loppuun jotakuinkin kolmessa tunnissa. Liput tulivat myyntiin keskellä päivää ja voin kuvitella niiden ihmisten tunteet, jotka pääsivät koneen äärelle vasta illalla. Se on laitettava tämän tapahtuman lippujen myyntiintulopäivä kalenteriin ylös, mikäli mielii osallistua!

Viime vuosi vakuutti meidät tapahtuman oluttarjonnasta ja muutenkin ilmapiiristä. Ideanahan on, että tapahtuman liput maksavat 60€/päivä ja itse oluista ei enää paikan päällä tarvitse maksua suorittaa. Mukana kulkee pieni festarilasi, johon mahtuu max 0,2l juomaa. Täällä maistoimme yhden päivän aikaan muistaakseni 16 eri olutta. Tämä oli mahdollista juurikin siksi, että olutta sai lasiin juuri sopivasti maistelun verran vajaasta desistä pariin desiin (16 oluen joukossa oli siis useampi  yli kymppipinnanen).

Vaikka tapahtuma järjestetään Virossa, niin sitä ei paikalla ollessa huomaa olevansa Suomen ulkopuolella. Varmaankin n. 90% kävijöistä on tänäkin vuonna suomalaisia.

 

Craft Beer HelsiNki 5.-7.7.2018 Rautatientori, Helsinki

Täällä tulee varmasti taas käytyä. Kesälomat ajoittuvat tänä vuonna meikällä normaalia aikaisempaan. Pitäisiköhän tällä tapahtumalla jopa startata loma.. hmm
http://www.craftbeerhelsinki.fi/

Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP) 24.7. – 28.7.2018 Rautatientori, Helsinki

SOPPeja alkaa olla jo vaikka missä kaupungissa pitkin kesää. Jos oikein muistan, oli nimenomaan SOPP ensimmäinen oluttapahtuma, jossa aikoinaan on tullut käytyä. Kyllähän tämä kavereiden kesken kutsuttu ”Pienet oluet Suuret hinnat” pitää käydä katsastamassa – ainakin jossain päin Suomea.
https://www.suuretoluet.fi/helsinki/

OlutExpo ??.10.2018 Kaapelitehdas, Helsinki

Käsittääkseni ei OlutExpoon ole päivää julkaistu, mutta ajoittuu jonnekin syksymmälle.

 

Muut tapahtumat

Kattavaa listausta myös ulkolaisista olutapahtumista löytyy aika näppärästi mm. seuraavien blogien takaa:
https://olutposti.fi/tapahtumakalenteri/
http://humalablogi.info/festivaalit/vuoden-2018-olutfestivaaleja/

Kannattaa tsekata nämä, mikäli myös ulkomaiset tapahtumat kiinnostavat. Viime vuonna tuli koettua mm. Saksassa Internationales Berliner Bierfestival. Näihin megatapahtumiin kannattaa lähteä ihmettelemään, jos nyt ei muuta niin ainakin tunnelmaa. Kovinkaan kummoisia olutmakuelämyksiä ei nimittäin tältä ko. reissulta mukaan tarttunut (otatko kenties pilssiä vai pilssiä?) Nautitun oluen määrä saattaa myös hämärtää muistikuvia 😀

Festarikartta oli pitkä! 344 eri olutpanimoa, toinen toistaan perinteisempiä

Tsemppiä taas kaikille Suomen pienpanimoille! Olutta saa keittää varmasta ihan urakalla koko kesän.
Ehkä talvella saa sitten taas ”levätä” 😀

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.