Beer & Chocolate Tasting

  • tasting
  • 20171116_140124960_iOS
  • 20171116_140055253_iOS
  • 20171116_150737486_iOS

Usein tulee juteltua erinäisissä porukoissa olut harrastuksestani. Yleensä moni ilmoittaa aika alkuun, että ei pidä oluen mausta yhtään ja siksi ei sitä koskaan juo. Siiderit ja viinit uppoavat kyllä.

Kävin aikoinaan Aníko Lehtisen pitämässä suklaa ja olut maistelussa. Aníkon järjestämässä tapahtumassa oli ylläriylläri lähes kaikki osallistujat naisia. Suklaiden kanssa maisteltiin sour oluita, joista moni paikalla ollut ilmoitti pitävänsä kovin, vaikka muuten ei oluesta välittänyt laisinkaan. Tästä sainkin idean järjestää vastaavan tastingin nyt myös itse!

Samalla tuli testattua, mitä tällaisen järjestäminen todellisuudessa kustantaa. Hinnaksi tuli 15,50€/osallistuja. Seuraavassa lisää, mistä hinta koostui ja mitä kaikkea tastingissa maisteltiin.

Taustatutkimusta

Aloin tehdä taustatutkimusta. Kävin Pien kaupasta ostamassa muutamia sour oluita, goseja ja berliner weisseja. Samalla keksin teemaksi ”kauppavahvuiset oluet”, joten Alkon imperial stoutit jätin kokonaan setistä pois (mitkä sinänsä myös käyvät ihan kivasti suklaan kanssa).

Suklaissa päädyin belgialaisiin konvehteihin, joita niin ikään oli tuossa aiemmassa käymässäni tastingissä. Konvehdit hain Kampin Kaakaopuu kaupasta. Hieman hämmentyneenä oltiin tiskin toisella puolella, kun ilmoitin mihin tarkoitukseen suklaita olin hankkimassa. Sain kuitenkin oikein mainiota palvelua ja saimme myyjän kanssa valkattua hyvän pussin koetastingeja varten.

Suklaiden ja oluiden mätsääminen oli oikein hauskaa puuhaa! Tällaisten ruoka ja olut kombojen etsiskely pitää joskus toteuttaa jollain kaveriporukalla uudelleen.

Loppujen lopuksi sopivien makuparien löytätäminen oli yllättävän helppoa. Myös toisilleen sopimattomat kombot maistoi suussa aika nopeasti.

Päädyin lopulta neljään olueeseen ja neljään suklaaseen.

Kuvassa lopulliset tastingissä käytetyt oluet ja niihin mätsätyt suklaat:

Gosebump olut oli muuten aika vaikea enää näin syksyllä löytää. Ilmeisesti tästä ei oltu tehty kuin ihan muutama erä, sillä pulloja ei meinannut löytää enää mistään. Onneksi lopulta Kampin K-kaupasta tärppäsi ja tyhjensin niidenkin hyllyt tämän osalta. Laatukin heitteli pulloissa tastingin yhteydessä paljon. Osa pulloista kuohui todella paljon lasiin kaadettaessa, osassa ei vaahtoa tullut laisinkaan.. Noh, tässä kohdin en antanut asian häiritä, vaikka sitä maistelijoiden kesken kovasti ihmeteltiinkin.

Miten meni, paljon maksoi?

Kaikkinensa tasting meni oikein mallikkaasti. Osallistujat tuntuivat pitävän uusista makuelämyksistä ja valitsemistani yhdistelmistä. Myös suosikki oluet vaihtelivat maistelijoiden kesken paljon, näin sen pitääkin olla! Suklaissa löytyi selkeä suosikki, Gosebumpin pariksi valkkamani Ferle Farmboise (kuvassa pallon mallinen) maistui kieltämättä minunkin suuhun parhaimmalta, ihan pelkästäänkin 🙂

Kustannusten osalta tähän minun vetämään tastingiin tuli siis hinnaksi 15,50€/osallistuja. Hintaan sisältyi oluet (12 osallistujaa ja 7 plo / olut), suklaat jokaiselle, sekä kertakäyttölasit (jouduin tyytymään näihin, koska muita laseja ei ollut saatavilla. Viinilasit olisivat ajaneet asiansa huomattavasti paremmin).

Yllättävän paljon rahaa tähän leikkiin meni, ainakin minusta. Nyt jos näen 20€ tastingeja ammatilaisen vetämänä, voi sitä pitää jo varsin edullisena.

Itse tasting oli todella kiva vetää vaikka täysin amatööri hommaan olenkin. Näitä pitää järjestää lisää.

Ammattilaisen vetämät ovat toki omaa luokkaansa ja kannustin mukana olleita maistelijoita käymään näissäkin! Muun muassa Brewdogin järjestämät tastingit ovat olleet oikein hyviä! Olut ja juusto tastingit siellä ovat ainakin olleet ihan omaa luokkaansa. Voisikin taas vuoden lopulla ennen käydä hakemassa ispiraatiota joulupöytään.

Ennen ja jälkeen

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.